Hygiëne

Iets wat niet kan missen is hygiëne. Iedereen denkt er aan. De hele dag door. In huis of op straat het maakt niet uit waar. Hygiëne is een verzamelnaam voor alle handelingen die ervoor zorgen dat mensen en dieren , alle wezens op aarde, gezond blijven door ziekteverwekkers en bacteriën uit de buurt te houden. Van douchen en handenwassen tot het schoonhouden van de keuken, het bewaren van etenswaren in de koelkast, het steriliseren en desinfecteren van voorwerpen of oppervlakken, maar ook het zuiveren van rioolwater.

Schoonmaken

Door je omgeving regelmatig schoon te maken, zorg je voor minder vuil en stof. Wat ook betekent dat je je omgeving beter beschermt tegen ziekteverwekkers. Je maak de kans om ziek te worden dus kleiner. Maar hoe maak je eigenlijk goed schoon? Wat belangrijk is bij het schoonmaken is dat je eerst droog maakt, en vervolgens nat. Denk bij het droog maken aan bezemen , stofzuigen en afstoffen. Voor het nat maken kun je allerlei schoonmaakmiddelen gebruiken zoals, Ajax , chloor, of Dreft. Deze middelen kun je gebruiken voor het dweilen en als je stof wil afnemen met een vochtig doekje. Twee belangrijke tips tijdens het schoonmaken. Begin van schoon naar vies, dit zodat je schoonmaak doekje bijvoorbeeld niet in 1 keer vies word. Dit is belangrijk als je maar met 1 doekje te werk gaat. Begin op minder vuile plekken, denk aan de woonkamer of keuken. Vervang bijvoorbeeld eerst de pedaalemmers en ga daarna aan de slag met de wat grotere schoonmaak. En werk van hoog naar laag. Eerst de kasten , tafels en als allerlaatst de vloer. Op de vloer valt natuurlijk al het stof tijdens het schoonmaken.

Handen wassen

Bacteriën en virussen zijn overal, maar de meeste ziekteverwekkers worden via de handen verspreid. Dit komt omdat je je handen het meest gebruikt en hiermee dagelijks van alles nog wat aanraakt. Je telefoon , het stuur van je auto, de deurknop, pinautomaten etc. , je kunt ook niet op elk moment van de dag je handen wassen. Dus is het logisch dat je bacteriën met je mee blijft dragen. Probeer zo regelmatig mogelijk je handen te wassen met zeep, zo voorkom je dat jij of iemand in je omgeving ziek word. Mocht je nou niet je handen kunnen wassen, kun je ook rond lopen met handalcohol. Deze zijn verkrijgbaar bij elke drogist, ook in de supermarkt is zo een flesje te koop.

 

 

Geef een reactie