Duurzame Inzetbaarheidstraining

Een duurzame inzetbaarheidstraining voor het te laat is.

Tegenwoordig werken we ons allemaal een ongeluk. We werken lange dagen, lange uren, overwerk, en er wordt steeds meer van ons gevraagd. Ook door de constante stroom aan informatie die wij meekrijgen van social media, worden we constant geprikkeld. Elke vijf minuten of korter kijken we even op onze telefoon. E-mail checken, Facebook openen, krantje erbij. Uit onderzoek bleek dat van de acht werkuren op een dag, we gemiddeld twee en een half écht productief bezig zijn. Dat klinkt alsof we lui zijn, maar dat is niet zo. Ons brein draait simpelweg overuren. Wat hierbij helpt, is het bewust worden van je werkomgeving en je gezondheid. Dit kan met een Duurzame Inzetbaarheidstraining.

Nu vraag je je vast af, wat dat inhoudt. Duurzame Inzetbaarheid betekent vele dingen. In het kort samengevat, houdt het in dat je rekening houdt met je werknemer én werkgever. Hoe kan de werkgever ervoor zorgen dat de werknemers gezond, productief en gemotiveerd aan het werk gaan en blijven? Hoe zorg je ervoor dat ze dit op de lange termijn kunnen blijven volhouden? Denk hiermee aan werkomgeving, beleid, salaris en werkdruk.
Tegenwoordig in Nederland zien we veel vergrijzing. Dit houdt in dat alle ‘babyboomer’ kinderen, die vlak na de oorlog geboren zijn, nu op een leeftijd komen waarbij ze kunnen gaan pensioneren. Al die pensioenen moeten ergens vandaan komen, deze moet de jongere generatie namelijk gaan bekostigen! Omdat er zo veel meer mensen in een korte tijdspanne gaan stoppen met werken, moeten de jongere generaties nu langer doorwerken. Daarom is de leeftijd om met pensioen te gaan nu verlengd van 65 jaar, naar 68 jaar. Iedereen moet dus drie jaar langer doorwerken en productief voor de arbeidsmarkt zijn.
Een goede oplossing, denkt de overheid. Maar wat is het effect hiervan op de jongere generatie?

Burn-outs zijn met enorme aantallen gestegen, en vooral in de leeftijd tussen de twintig en vijfendertig. De helft van ál het ziekteverzuim, is volgens het CBS te wijten aan psychologische klachten, hier valt o.a  burn-out, overspannen, oververmoeidheid en depressies onder.
Ik gok dat de lezer van dit artikel misschien ook wel iemand kent die er last van heeft.
Waar we ons dus meer op gaan richten is hoe we ervoor kunnen zorgen dat mensen gezonder en productiever, langer kunnen doorwerken. Een training is hierin noodzakelijk. Dit is goed voor het bedrijf want het stimuleert de werknemers, en het is goed voor de werknemers want ze krijgen een fijnere werkomgeving.

Geef een reactie