Testen op een SOA

Seksueel overdraagbare ziekten of Soa’s zijn helaas best veel voorkomend, vooral bij jonge individuen. In 2019 waren er alleen ongeveer 2,5 miljoen nieuw gediagnosticeerde Soa’s in de Verenigde Staten. Ongeveer de helft van die infecties bevindt zich binnen de groep jong volwassenen. Jonge volwassenen, voornamelijk vrouwen hebben een hoger risico voor het verwerven van een SOA om verschillende redenen:

Vatbaarheid

Jonge vrouwen zijn biologisch vatbaarder voor Soa’s vanwege hun verhoogde kwetsbaarheid voor cervicale kanker. Cervicale kanker is een leidende doodsoorzaak door seksueel overdraagbare ziekten bij jonge vrouwen. Niet alleen hebben meisjes een hoger risico op het contracteren van een SOA, ze hebben vaak symptomen voordat ze er een krijgen, waardoor ze kwetsbaarder zijn voor infecties. Mannen vrouwen kunnen meerdere partners hebben, deelnemen aan meerdere seksuele ontmoetingen, en / of seksuele partner(s) veranderen met weinig of geen schijnbaar risico, maar er kan toch een ziekte rondwaren zonder dat je het weet. Hierom is het heel erg belangrijk om er altijd voor te zorgen dat je veilig seks hebt. Ook is het cruciaal dat je als SOA dragend persoon eerlijk bent, want er kan veel (onbedoelde) schade worden aangericht. Een uitbraak van netelroos, jeuk, uitslag of zwelling in het genitale gebied kan het begin van een uitbraak van herpes of hiv aangeven. Als u denkt dat u een SO hebt, zoek dan zo snel mogelijk medische hulp. Een hiv test kan snel uitsluitsel geven. Als u zich bezighoudt met meerdere seksuele partners, wees eerlijk over uw seksuele verleden en lieg niet over uw geslachtsstatus. Houd er rekening mee dat een recente neergang in de economie en thuisblijven door Corona mogelijk een piek veroorzaakt in SOA-infecties. Sommige bedrijven bieden korting op STD-diensten in een poging om de omzet te verhogen en een meer diverse klantenbestand aan te trekken. Zorg in zo’n voorbeeld ervoor dat je een net en correct bedrijf uitkiest.

Veel voorkomend

Eén type STD algemeen bekend is genitale herpes. Genitale herpes wordt gecontracteerd door middel van de huid tot huidcontact en kan via anale, vaginale of orale seks worden verzonden. Als je denkt dat je een SOA ervaart, vertel je je partner wat er gebeurt. Informeer uw partner van uw huidige gezondheidstoestand en als u eerder SOA-tests hebt genomen, moet u ervoor zorgen dat u aan eerdere voorwaarden uitvoert. Het is belangrijk om uw partner te vertellen over alle soorten SOA-tests die u momenteel of hebt gehad, evenals voorafgaand aan het hebben van seks. Uw partner kan vervolgens worden geïnformeerd over de beste manieren om het virus aan een andere persoon te voorkomen.

Geef een reactie