Je hypotheekrente berekenen is best eng geworden

Iedereen zal ooit in zijn leven een huis gaan kopen. Dat hoop ik tenminste voor iedereen. Laatst had ik het over dit onderwerp met mijn ouders en een aantal van mijn ooms en tantes. Ik vind dit namelijk helemaal niet vanzelfsprekend. Vroeger was dit bijna wel altijd waar omdat de huizenprijzen superlaag waren, je krijg nog net geen huis bij een volle spaarkaart. Dit is sindsdien wel redelijk veranderd. Voordat iemand er überhaupt over na durft te denken om een huis te kopen zullen ze zich eerst afvragen: “hoeveel kan ik lenen”. Dit is namelijk van invloed op je hypotheekrente en dat is ontzettend belangrijk om te weten. Maar het is helemaal niet meer zo vanzelfsprekend dat iedereen een huis kan kopen of überhaupt zijn hypotheekrente wil berekenen. De huizenprijzen zijn namelijk zo torenhoog. Dat is iets wat veel ‘ouderen’ nog wel eens vergeten.

 

Stop met het pronken tante dat was nog voor de dinosaurussen.

Als ik nog één keer mijn ouders hoor zeggen dat mensen zich geen zorgen moeten maken over het kopen van een huis word ik gek. Het is natuurlijk waar dat de hypotheekrente op het moment enorm laag is, maar dat staat wel tegenover de enorme huizenprijzen. Mijn moeder kocht haar eerste huis toen ze 19 was met geld dat ze had gespaard. Nog steeds praat ze hier vol trots over. Maar laten wij eerlijk zijn, als je vanaf je vijftiende full-time kon gaan werken, geen telefoon abonnement, nieuwe iPhone of studielening hoeft is dat niet heel bijzonder. Een appartement kosten toen € 60.000,-. Natuurlijk moesten zij hiervoor ook hun hypotheekrente berekenen en zich afvragen ‘hoeveel kan ik lenen?’. Maar het bepalen van de hypotheekrente was lang niet zo spannend voor hen als voor de huidige generatie. “Hoeveel kan ik lenen”, was dan ook een hele simpele vraag. Nu is dat wel anders.

 

Stoppen met school kan echt niet meer

Eén van mijn ooms stopte met school toen hij 16 was en begon full-time te werken bij een boer. Vier jaar later kon hij een huis kopen. Als je nu direct na de middelbare school gaat werken kom je misschien rond je 30ste in aanmerking voor een hypotheek, maar waarschijnlijk niet. Over hypotheekrente of “hoeveel kan ik lenen” hoef je niet na te denken. De kans dat je hypotheekrente gaat betalen is extreem laag. Maar vroeger konden ze dit wel maken en dat kan ik niet uitstaan. Zeker als ze hier over blijven pronken zonder te snappen hoeveel geluk ze hebben gehad. Hoeveel kan ik lenen? Dat is voor vele nu een enge vraag. De hypotheekrente kan torenhoog oplopen en een huis kunnen kopen voor je dertigste is knapper dan vroeger voor je twintigste. Tijden zijn veranderd, de huizenprijzen ook, maar mijn ouders jammer genoeg nog niet.

Geef een reactie